Daglig leder Willie Wågen i Sustainable Energy, prosjektleder Pål G. Eide og daglig leder Gunvald Mortvedt i Westcon Power & Automation på det nåværende testlaboratoriet.

Nytt testlaboratorium på Husøy

Sustainable Energy
Publisert
24/2/2020

Westcon Power & Automation bygger nytt hydrogenlaboratorium ved avdelingen på Husøy. Laboratoriet vil spille en viktig rolle i byggingen av verdens første hydrogenferje.

Det er sammen med forskningssenteret Sustainable Energy Norwegian Catapult Centre at testlaboratoriet på Husøy bygges ut til å også kunne teste hydrogenløsninger. Prislappen på 3,6 millioner deles på de to aktørene, og laboratoriet skal være operativt fra oktober 2019. Anlegget skal blant annet brukes til å teste utviklingen av en helt ny hydrogenbrenselcelle.

– Hydrogenteknologien er et ganske nytt felt. Vi kjøper inn selve brenselcellen og tester for å sørge for at alt håndteres på en trygg måte. Med ny lab får vi et komplett testsystem for produksjon og styring av energi fra hydrogen. Systemet vil bli viktig for oss i utviklingen av den nye hydrogenferja til Norled, sier Gunvald Mortveit, daglig leder i Westcon Power & Automation.

Westcon Power & Automation og Westcon Yards i Ølensvåg vant tidligere i år kontrakten om å bygge verdens første hydrogen-ferje til Norled som skal gå strekningen Hjelmeland – Nesvik – Skipavik i Rogaland. Westcon Power & Automation skal levere komplett energisystem og automatisering til ferja.

I laboratoriet kan de simulere og optimalisere det som skjer fra brenselcelle til propell og bidra til økt tempo i utviklingen av nye grønne løsninger til skipsfarten, forteller Mortveit videre og viser til at samarbeidet med Sustainable Energy er avgjørene for å få til investeringen på dette tidspunktet.

– På hydrogenferja har vi ansvar for hele automasjonsanlegget og energiflyten, noe som er viktig at vi tester på en grundig måte før vi implementerer systemet på ferja, forteller Mortvedt.

Flere grønne prosjekt

Gjennom samarbeidet med Sustainable Energy Norwegian Catapult Centre skal laboratoriet også kunne brukes av andre aktører som trenger testing av sine løsninger. I tillegg viser Mortvedt til at de ser mot flere grønne prosjekt framover.

– Det er en stor teknologisk utvikling for oss at skipslaboratoriet vårt utvides og til å kunne teste hydrogenløsninger. Vi kommer til å jobbe med flere grønne prosjekt framover, og kommer til å bruke testanlegget i forbindelse med dette, sier Mortvedt.

Les flere nyheter