Opptakskrav: Modul O-1.1 Løfteredskap (F-2702) (Stroppe delen i et krankurs utgjør samme opptakskrav).
Alle som kjører Vinsj skal ha gjennomført og bestått teoretisk og praktisk opplæring.
Målsettingen med opplæringen er at den som gis opplæring tilegner seg tilstrekkelige kunnskaper om sikker bruk av vinsjer med tilhørende utstyr slik at ulykker ved bruk unngås. Kurset omfatter gjennomgang av:
Praktiske øvelser:
Målsettingen med opplæringen er at den som gis opplæring tilegner seg tilstrekkelige kunnskaper om sikker bruk av vinsjer med tilhørende utstyr slik at ulykker ved bruk unngås.
BST (Basic Safety Training) iht. GWO (Global Wind Organization)
Kurset krever ingen forkunnskaper.
Varighet: 2 dager
Gyldighet: 2 år.
Operatører innenfor svarte og hvite disipliner som mekanisk, plate, rør, sveis og elektro, samt all monterings- installasjons- og vedlikeholds personell, pluss alle som skal på befaring og inspeksjon, med mer.
Alle som skal arbeide i- og på vindmøller skal ha spesifikt GWO kurs.
Krav som kurset dekker er følgende:
Fallsikringskurs i henhold til Arbeidstilsynets krav og OLF sine retningslinjer.
Varighet: 4 timer
Kurset krever ingen forkunnskaper.
Består av 25% teori og 75% praksis.
Hovedmålet er at kurset skal gi grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i sikker bruk av fallsikringsutstyr. Det er krav til bruk av fallsikringsele ved arbeid i høyden over 2 meter.
Dette kurset dekker Arbeidstilsynets krav til opplæring av personell som skal bruke fallsikringsutstyr, samt Norsk Olje og Gass sine retningslinjer.
Opplæringen inneholder:
Varighet: 8 timer
Kurset krever ingen forkunnskaper.
Består av 25% teori og 75% praksis.
Hovedmålet med kurset er å gi deltakerne grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i sikker bruk av fallsikringsutstyr, og nedfiring (evakuering) fra lift. Det er krav til bruk av fallsikringsele ved arbeid i høyden over 2 meter.
Dette kurset dekker krav til opplæring av personell som skal bruke fallsikringsutstyr, både onshore og offshore.
Kravene som er dekket i dette kurset er følgende:
Fallsikringskurset kan utvides med annen modulbasert opplæring etter behov.
Opplæringen inneholder:
Grunnleggende og repetisjonskurs for fallredning og redningsløft
Varighet: 24 timer inkl. teori og praksis
Repetisjonskurs for fallredning og redningsløft.
Varighet: 24 timer inkl. teori og praksis
Gyldighet: 2 år
Der det benyttes Fallsikring skal det være en plan for Fallredning.
Fallredningspersonell skal ha dokumentert teoretisk og praktisk
opplæring som gir kunnskaper om utstyret og Fallredningsmetoder.
Kursene dekker krav til opplæring av personell og repetisjonskurs både onshore og offshore i henhold til:
Kompetanse for Fallredning skal vedlikeholdes og iht. retningslinje NOG 113 skal det gjennomføres repetisjonskurs hvert 2. år.
Kursene omfatter opplæring i sikker bruk av redningsutstyr, planlegging, organisering og risikovurdering av redningsaksjoner, samt førstehjelp ved hengetraume. Kursene innehar realistiske øvelser i hvordan det utøves redning av personer på en mest mulig effektiv og forsvarlig måte ved bruk av redningsutstyr.
Repetisjonskurs for fallredning og redningsløft.
Varighet: 16 timer inkl. teori og praksis
Gyldighet: 2 år
Der det benyttes Fallsikring skal det være en plan for Fallredning.
Fallredningspersonell skal ha dokumentert teoretisk og praktisk opplæring som gir kunnskaper om utstyret og Fallredningsmetoder.
Kursene dekker krav til opplæring av personell og repetisjonskurs både onshore og offshore i henhold til:
Kompetanse for Fallredning skal vedlikeholdes og iht. retningslinje NOG 113 skal det gjennomføres repetisjonskurs hvert 2. år.
Kursene omfatter opplæring i sikker bruk av redningsutstyr, planlegging, organisering og risikovurdering av redningsaksjoner, samt førstehjelp
ved hengetraume.
Kursene innehar realistiske øvelser i hvordan det utøves redning av personer på en mest mulig effektiv og forsvarlig måte ved bruk av redningsutstyr.
Observasjonsteknikk i forebygging av fallende gjenstander.
Varighet: 2,5 time inkludert teori og praksis
Består av: 30% teori og 70% praksis
Felles teori og praksis pr. disiplin.
Kurset krever ingen forkunnskaper.
Fallende gjenstander topper statistikken over alvorlige hendelser.
Økt aktivitet gir økt risiko for fallende gjenstander.
Hovedmålet med kurset er å gi deltakerne kunnskaper og ferdigheter i sikker bruk av fallsikringsutstyr, forankrings- og evakueringsmuligheter ved arbeid i- og på vindmøller.
Opplæringen omfatter hele arbeidsprosessen:
Kurset er i henhold til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynets krav; Norsok R-005. Godkjent på landanlegg, offshore og i verfts industrien.
Modul O-1.1 Løfteredskap (F-2702)
Varighet: 24 timer
Består av: 100% Teori
Kurset krever ingen forkunnskaper.
Målsettingen med opplæringen er å:
Kurset omfatter:
Varighet: 16 timer
Består av: 100% Teori
Opptakskrav til videregående kurs som blant annet Modul O-3.2 Rigging
Målsettingen med opplæringen er at den som gis opplæring tilegner seg tilstrekkelig kunnskaper om sikker bruk av fallsikringsutstyr, travers- og søylesving-kraner, håndtaljer, luft- og el-taljer og transportable vinsjer, slik at ulykker ved bruk under riggoperasjoner unngås.
Varighet: 8 timer
Består av: 66% teori og 33% praksis
Kurset krever ingen forkunnskaper.
Fallsikringskurset (utdrag fra Modul O-2.2 og O-3.2) kan bygges sammen med Riggeropplæringen.
Kurset dekker produktopplæring på følgende fallsikringsseler:
Det er krav til bruk av fallsikring ved arbeid over 2 meter. Ca 15-20 % av alle dødsulykker i arbeidslivet skyldes fall til lavere nivå. De aller feste av disse ulykkene skjer ved små fall på mellom 3 og 7 meter.
Opplæringen omfatter:
Målsettingen med opplæringen er at den som gis opplæring tilegner seg tilstrekkelig kunnskaper om sikker rigging slik at ulykker ved bruk unngås.
Innholdet består av:
Praksis blir gjennomført i treningsmodul.
Mer informasjonPåmeldingPersonløfter kurs «Statoil revisjon av F-2699» er i henhold til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynets krav, Norsok R-005.
Godkjent på landanlegg, offshore og i verfts industrien.
Målsettingen med opplæringen er at den som gis opplæring skal tilegne seg tilstrekkelig teoretisk og praktisk grunnkunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper, samt vedlikehold og kontroll av personløftere, slik at det ikke oppstår forhold ved bruk som direkte eller indirekte kan påvirke tap eller skade på personell, miljø eller økonomiske verdier.
Personløfter kurs «Statoil revisjon av F-2699» er i henhold til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynets krav, Norsok R-005.
Godkjent på landanlegg, offshore og i verfts industrien.
Kursets hovedmål er å redusere ulykker og skader i forbindelse med bruk av truck. Etter kurset skal deltakerne kjenne til oppbygging, virkemåte og kapasitet til trucken. Deltakerne lærer også korrekt kjøreteknikk og godshåndtering, daglig kontroll og vedlikehold av trucker og regelverk angående bruk av truck.
Kurset blir gjennomført i henhold til opplæringsmoduler, for sertifisert sikkerhetsopplæring av førere, som er utarbeidet av bransjen etter mandat fra direktoratet for arbeidstilsynet.
Kurset inkluderer Lærebok «trucker + truckkjøring», arbeidsbok, Kjørebok (praksis for truckføreropplæringen) og kompetansebevis.
Mer informasjonPåmeldingTeori, og praksis.
Modul 2.7 G4 Bro- og Traverskran
Varighet: 16 timer
Hovedmålet med kurset er at den som gis opplæring tilegner seg tilstrekkelig med kunnskaper om sikker bruk av traverskraner, slik at ulykker ved bruk omgås.
Opplæringen inneholder:
Kurset er et opptakskrav til videregående kurs som blant annet:
Kursmateriell:
Kurset inkluderer Lærebok «trucker + truckkjøring», arbeidsbok, Kjørebok (praksis for truckføreropplæringen) og kompetansebevis.
Modul 3.7 & 4.7 Bro- og Traverskran.
Varighet: 24 timer
Dette kurset dekker Arbeidstilsynets og Petroleumstilsynets krav, og blir gjennomført i henhold til opplæringsmoduler av førere, som er utarbeidet av bransjen etter mandat fra direktoratet for Arbeidstilsynet.
Opplæringen inneholder:
Kurset er et 40 timers teori kurs
Målsettingen med opplæringen er at den som gis opplæring tilegner seg tilstrekkelig kunnskap om sikker bruk av offshorekraner og fastmonterte hydrauliske kraner, slik at ulykker ved bruk unngås.
Kurset dekker den teoretiske opplæringen for sikker bruk av G5 Offshorekran og G20 Fastmontert Hydraulisk kran.
Riktig bruk av kran har stor betydning for sikkerheten til alt personell som deltar i løfteoperasjoner. Feilvurderinger kan få store konsekvenser og kan føre til alvorlige skader på kranfører, øvrig personell, miljø og materiell.
Varighet: 150 timer
For å gjennomføre praktisk opplæring må VHF kurs være bestått. 150 timer praksis blir gjennomført via en fadderavtale offshore og kranførebevis blir utstedet etter endt oppkjøring med sensor.
Varighet: 24 timer
Gyldighet: 2-3 år
Det er beskrevet i direktiver krav til Re-trening for offshorekran. Intervallene er ulike. For eksempel anbefaler Norsok R-003 simulatortrening minst hvert 3. år. Opito hvert 2. år og OMECH at det ikke skal gå mer en 3 år mellom hver Re-trening. Alle har til felles at Re-trening skal bidra til at tryggheten i løfteoperasjonen øker.
Hensikten med dette kurset er å vedlikeholde ferdighetene til kranfører og anhuker i ass. ulike løfteoperasjoner offshore.
Kurset skal bidra til å øke tryggheten og sikkerheten for personell, materiell og miljø i alle typer løfteoperasjoner.
Varighet: 52 timer
Består av: 20 timer teori + 32 timer praksis
Modulbasert opplæring godkjent av Arbeidstilsynet.
Hensikten med opplæringen er å gi lastebilkranførere en god teoretisk grunnopplæring i sikker bruk av lastebilkraner, slik at uhell og ulykker i forbindelse med løfteoperasjoner unngås.
Kurset dekker den teoretiske/ praktiske opplæringen for sikker bruk av G8 Lastebilkran. Riktig bruk av kran har stor betydning for sikkerheten til alt personell som deltar i løfteoperasjoner. Feilvuruderinger kan få store konsekvenser og kan føre til alvorlige skader på kranfører, øvrig personell, miljø og materiell.
32 timer praktisk opplæring gjennomføres på kran/lastebilkran og oppkjøring blir gjennomført siste dag.
Mer informasjonPåmeldingVarighet: 56 timer inkl. teori og praksis.
Målsettingen med opplæringen er å gi god teoretisk og praktisk opplæring på Marinekraner. Kurset skal gi elevene god innsikt i prinsippene for kranens konstruksjon og virkemåte, slik at ulykker ved bruk unngås.
Etter endt kurs skal eleven gjennom en skriftlig prøve og en praktisk kjøreprøve, kunne dokumentere at de har de kunnskaper som kreves for godkjenning for betjening/føring av fastmonterte hydrauliske kraner.
Riktig bruk av kran har stor betydning for sikkerheten til alt personell som deltar i løfteoperasjoner. Feilvuruderinger kan få store konsekvenser og kan føre til alvorlige skader på kranfører, øvrig personell, miljø og materiell.
Praktisk kjøring og oppkjøring gjennomføres på HS Marinekran. Simulatortrening inngår i kurset.
Mer informasjonPåmeldingVarighet: 12 timer
SRC/VHF sertifikat: Short Range Certificate.
Kurset krever ingen forkunnskaper.
Det er et internasjonalt krav at maritimt VHF radioutstyr skal betjenes av personer som innehar et sertifikat som viser at vedkommende har de nødvendige kunnskaper til å delta i denne tjenesten. I Norge blir slike sertifikat utstedt av Radioinspeksjonen i Telenor Maritim Radio.
Sertifikatet kan utstedes til personer over 15 år som ved bestått prøve har vist å tilfredsstille de krav som er fastsatt for dette sertifikatet. Sertifikatprøven er skriftlig og består av 35 flervalgsspørsmål.
Det er en fordel å kikke på nettstedene som er henvist til under før kursstart, og prøve noen av oppgavene i den første linken.
Mer informasjonPåmeldingMiniseminar
Varighet: 8 timer
Målsettingen med opplæringen er å gi en innføring i Norsok standard R-003 og R-005 slik at kursdeltakerne blir familisert med – og kan bruke Norsok standard som oppslag i sitt daglige arbeid.
Ledere, mellomledere og operatører som har arbeid som omfatter løfteutstyr offshore eller på landanlegg.
Det er en fordel å kikke på nettstedene som er henvist til under før kursstart, og prøve noen av oppgavene i den første linken.
Mer informasjonPåmeldingDette kurset er en grunnleggende opplæring for kran, truck og masseforflyttingsmaskiner.
Varighet: 8 timer
Kurset krever ingen forkunnskaper
Målsetting med opplæringen er å gi personer som skal bruke arbeidsutstyr nevnt i § 49 i «Forskrift om bruk av arbeidsutstyr» en grunnleggende innføring i sikker bruk av arbeidsutstyr.
Ledere, mellomledere og operatører som har arbeid som omfatter løfteutstyr offshore eller på landanlegg.
Kurset avsluttes med en teoretisk prøve.
Mer informasjonPåmeldingVarighet: 16 timer
Dette kurset bygger videre på Modul 1.1 og gir opplæring for anhukere/stroppere og signalgivere.
Målsettingen med opplæringen er at den som gis opplæring tilegner ser grunnleggende kunnskaper og praktiske ferdigheter om sikker bruk av løfteredskap og riktig signalgiving til kranfører, slik at ulykker ved bruk unngås.
Alle som er signalmenn eller brukere av løfteredskaper, som omfatter kjetting, ståltaustropper eller fiberstropper og sjakler, øyebolter etc. for løfting av last, skal ha opplæring i henhold til forskrift 555 «Bruk av arbeidsutstyr».
Kurset avsluttes med en teoretisk prøve.
Mer informasjonPåmelding