Bastø IV levert tilbake til rederi etter gode sjøprøver

Bastø-Fosen
Publisert
13/10/2021

Bastø IV er nå på vei tilbake til Horten for testing av landlading etter vellykkede sjøprøver i Ølen.

I fjor sommer fikk Westcon Yards kontrakt med Bastø-Fosen for hybridiseringen av bilfergene Bastø IV og Bastø VI.

Først ut var Bastø IV som ble levert tilbake til rederiet 06. oktober.

Prosjektleder, Kolbein Lunde, forteller at hybridiseringen er i tråd med det grønne skiftet og Westcon Yards sin satsning på grønne, maritime løsninger.

- Dette innebærer at skipet blir elektrifisert med strøm overført fra land hver gang skipet er ved kai og losser av og på biler. Strømmen blir lagret på batterier om bord, med nok energi til at skipet kommer over Horten - Moss strekningen med tilstrekkelige marginer før den må lades opp på nytt.

Dette er oppnådd i godt samarbeid med flere underleverandører, som har levert viktige komponenter. Siemens, Teknotherm og Norwegian Ship Design er blant de største leverandørene.

- Siemens har levert ladesystem for land, batteri-system, generator, el-motor fremdrift, tavler og trafo. Fra Teknotherm har vi fått levert system på kjøle- og varmegjenvinning, mens Norwegian Ship Design har levert ingeniørtjenester.

Fergeselskapet Bastø Fosen er et tradisjonsrikt selskap og er et datterselskap av Torghatten ASA konsernet. Bastø Fosen transporterer mer enn 3,7 millioner passasjerer og 1,8 millioner kjøretøy hvert år. Det er rundt 36 000 fergeavganger i året mellom Horten og Moss, med et samlet dieselforbruk på rundt 8,5 millioner liter. I tillegg til  elektrifiseringen av to av de eksisterende fergene, har Bastø Fosen gått til anskaffelse av en ny elektrisk drevet ferge. Når alle de tre hovedfergene på sambandet opererer helelektrisk, vil dette redusere drivstofforbruket med 75 prosent.

De siste åtte ukene har gått til testing av alle systemer og samspillet mellom nye og eksisterende systemer. Disse ble avsluttet med sjøprøver over tre dager. Lunde er veldig fornøyd med resultatene.

- Prøvene gikk veldig bra. Nå skal Bastø IV videre til Horten for testing av landlading og vi håper selvfølgelig at disse testene gir like gode resultater.

Bastø VI blir fristilt når testene til Bastø IV er gjennomført og godkjent. Lunde forventer at Bastø VI blir levert til verftet cirka 02. november.

Kontakt:

Kolbein Lunde

E-post: kolbein.lunde@westcon.no

Telefon: +47 53 77 50 00

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.
No widows