Bastø VI klar for hjemreise etter vellykkede sjøprøver i Ølensvåg

Økland Foto
Publisert
5/4/2022

Torsdag morgen (24.03) gikk Bastø VI fra kai i Ølensvåg og ut på sjøprøver. Etter vellykkede tester er hun nå klar for hjemreise.

Sommeren 2020 fikk Westcon Yards kontrakt med Bastø-Fosen for hybridiseringen av bilfergene Bastø IV og Bastø VI.

Først ut var Bastø IV som ble levert tilbake til rederiet 06. oktober.

Prosjektleder, Kolbein Lunde, forteller at hybridiseringen er i tråd med det grønne skiftet og Westcon Yards sin satsning på grønne, maritime løsninger.

- Dette innebærer at skipet blir elektrifisert med strøm overført fra land hver gang skipet er ved kai og losser av og på biler. Strømmen blir lagret på batterier om bord, med nok energi til at skipet kommer over Horten - Moss strekningen med tilstrekkelige marginer før den må lades opp på nytt.

På ombyggingen og klassearbeid for Bastø VI (tilhørende Bastø Fosen) skulle arbeidet og installasjonen skje mellom 02.11.2021 til 31.03.2022. Fremdriftsplan fra oktober 2021 sa blant annet at sjøprøvene skulle starte 24.03.2022 og kl. 08.06, torsdag 24.03 gikk Bastø VI fra kai og ut på prøvetur.

- Westcon klarte å levere på tid og sjøprøvene gikk knirkefritt - Bastø VI fungerer godt, forteller Lunde.

Fergeselskapet Bastø Fosen er et tradisjonsrikt selskap og er et datterselskap av Torghatten ASA konsernet. Bastø Fosen transporterer mer enn 3,7 millioner passasjerer og 1,8 millioner kjøretøy hvert år. Det er rundt 36 000 fergeavganger i året mellom Horten og Moss, med et samlet dieselforbruk på rundt 8,5 millioner liter. I tillegg til  elektrifiseringen av to av de eksisterende fergene, har Bastø Fosen gått til anskaffelse av en ny elektrisk drevet ferge. Når alle de tre hovedfergene på sambandet opererer helelektrisk, vil dette redusere drivstofforbruket med 75 prosent.

Et godt samarbeid er nøkkelen til suksess, forklarer Lunde.

- Westcon Prosjektet Bastø VI vil takke alle for et godt samarbeid som har gitt god fremdrift og en vel fungerende bilferge, avslutter han.

Følgende selskaper, blant andre, har bidratt i prosjektene Bastø IV og VI;


BKS Industri AS

DNV AS

Kongsberg Maritime CM AS, Avd Ulsteinvik

Pro Stål Construction AS

Siemens Energy AS

Sunnhordland Sandblåsing AS

Teknotherm AS

Tnsdc AS

Vestnes Ocean AS

VMS Group AS

Westcon Power & Automation AS

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.
No widows