Omskolering i voksen alder; Ingunn gikk fra helsefag til platearbeid

Westcon Yards
Publisert
1/8/2022

Ingunn Frøland er utdannet Helsefagarbeider. Etter 6,5 år i helsevesenet, kjente hun på ønsket om å endre yrkesretning. Gunstigere arbeidstider og romsligere økonomi ble avgjørende faktorer for omskoleringen og veien videre. Hun bestemte seg for å satse i en tungt mannsdominert industri, og har aldri sett seg tilbake.

Høsten 2021, i en alder av 26 år, begynte veien mot karrierebyttet på Åkrehamn videre-gående skole. Under pandemien startet nemlig skolen et pilotprosjekt, TIP Voksenopplæring, hvor de gav voksne mennesker mulighet til å omskolere eller utdanne seg på nytt. Dette på kortere tid enn det tradisjonelle skoleløpet.

Det var her Ingunn Frøland startet utdanningen som platefagarbeider.

- Karrierebyttet skjedde egentlig ganske fort. Jeg hadde en jobb med mye arbeid, ugunstige arbeidstider og dårlige lønninger og kjente at nok var nok. Jeg søkte litt rundt etter andre muligheter og bestemte meg for å satse i industrien gjennom TIP Voksenopplæring. I april sluttet jeg i jobben og begynte omskoleringen på høsten etter.

Voksenopplæringen på Åkrehamn VGS er godt tilrettelagt for arbeidslivet med yrkesfaglige forberedelser. Ingunn hadde hørt om Westcon Yards på forhånd og kom med et ønske til opplæringskontoret om praksisplass der.

- Under skoletiden var jeg på yrkesfaglig forberedelse (YFF) som platefagarbeider hos Westcon Karmsund, etter mitt eget ønske. Jeg trivdes så godt at jeg senere søkte læreplass. Til min store glede fikk jeg dette og skal starte på den toårige læretiden til høsten.

I sommer jobber hun som sommervikar på samme verft. Dette gir henne gode fordeler mot læretiden.

- Sommerjobb på Karmsund er veldig fint. Det å få komme tilbake etter endt praksisperiode og at de tidligere kollegaene fortsatt husker meg igjen, er veldig hyggelig. Jeg opplever å bli møtt med respekt og synes arbeidsdagene er veldig interessante og varierte.

Å trives på arbeidsplassen er alfa og omega, og Ingunn trekker spesielt frem kollegaene som en viktig bidragsyter til hennes trivsel.

- Kollegaene på Karmsund verft er nok det som gjør jobben aller kjekkest. De betyr mye for trivselen på jobb. Hos Westcon er det også stadig forandringer i arbeidet og nye utfordringer, noe jeg trives veldig godt med.

Industrien er et tungt mannsdominert yrke. Ifølge tall fra SSBs arbeidskraftundersøkelse for 2021, kommer det frem at det er hele 153.000 menn som jobber i industrien, mot bare 49.000 kvinner.

Tallene peker dog nå, mer enn noensinne, i riktig retning; aldri før har det vært flere kvinnelige søkere innen flere av industrifagene. Dette synes Ingunn er veldig fint å se.

- Før jeg hadde min første arbeidsdag var jeg veldig spent ettersom det ikke er andre jenter på «gulvet» i Karmsund verft, men det gikk over all forventning. Westcon Yards gjør ikke noe forskjell på menn og kvinner og de ansatte er veldig imøtekommende. De lærer godt fra seg, hjelper til og svarer på det man lurer på etter beste evne. Min opplevelse av Westcon Karmsund er utelukkende positiv. Det er virkelig en arbeidsplass jeg kan anbefale å søke seg til - også for kvinner.

Hvor veien videre vil gå, er hun ikke sikker på, men planen er å holde seg til industrien. Første stopp i karrierestigen er bestått fagbrev.

- Mine mål for fremtiden per dags dato er å bestå fagbrev som platearbeider. Jeg har også ønsker om å ta flere fagbrev innad i bedriften, om dette vil la seg gjøre i fremtiden.

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.
No widows