Westcon Yards vant ‘Årets Skip 2023’ med fisketråleren ECOFIVE

Publisert
31/1/2024

Den 6. juni 2023 mottok Bluewild, Ulstein Design & Solutions og Westcon utmerkelsen 'Årets Skip 2023' for fabrikktråleren ECOFIVE. Grunngivelsen er at skipet tilbyr banebrytende teknologi med flere nyvinninger som samlet gjør fiskeflåten grønnere.

Dette er første gang en fiskebåt har blitt tildelt denne prisen. Under utdelingsseremonien på Nor-Shipping-messen leste fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran opp vinnerne, mens juryleder Gustav Blaalid presenterte juryens begrunnelse.

Juryens begrunnelse for tildeling av Årets Skip 2023:

Årets 'Ship of the Year' går til et fartøy som byr på revolusjonerende teknologi.

- Vi er veldig stolte og ser på dette som en anerkjennelse på at vi ligger i frontlinjen med teknologi og skipsbygging, uttaler Endre Matre.

I 2021 vant Westcon Yards også 'Ship of the Year' med hydrogenferjen MF Hydra.

 

Reduserte utslipp

Fartøyet er utstyrt med et hybrid fremdriftssystem der batterisystemet har en kapasitet på 1130 kWt. I tillegg til en rekke energieffektiviserende tiltak vil dette samlet gi minst 25 prosent reduksjon i drivstofforbruk og utslipp sammenlignet med et tilsvarende moderne fartøy av denne typen. Besparelsene kan i noen operasjoner komme opp i 40 prosent.

Det største enkeltområdet for energieffektivisering er at dette fartøyet er utstyrt med rorpropeller på et to-propellers fremdriftsanlegg. Kun med dette ligger energireduseringen på 15 prosent sammenlignet med konvensjonelle fartøy av samme type, sammen med elektriske vinsjer, varmegjenvinning og en rekke andre energieffektiviserende tiltak.

Fiskebåten ECOFIVE

Teknologi

Fangstteknologien skal ta vare på råstoffet fra fangst til ferdig prosessert vare.

- Skånsom tråling og ombordtaking der fangsten blir tatt inn under vannlinjen

- Levende lagring av fangsten i vanntanker i mottaket

- Prosessering av flere produkter

- Jevn fabrikkutnyttelse

- CO2 som kuldemedium som gir lavere temperatur ved innfrysing og bedre kvalitet

- Alt restråstoff blir tatt vare på

Her har rederiet og designerene blant annet hentet teknologi fra brønnbåt og landanlegg og smeltet dette sammen i en komplett designpakke for ombordproduksjon.

Overføringsevne

Årets vinner er ECOFIVE, og navnet kommer fra arbeidstittelen på prosjektet, 'Eco-friendly-fishing-vessel'. Det er et miljøvennlig fartøykonsept der mange elementer lett kan brukes på andre fartøy og dermed gjøre fiskeflåten grønnere. Ikke minst er dette et stort skritt i en mer ressursvennlig retning, i en tid der bærekraftig høsting fra havet vil få enda større fokus i fremtiden.

Juryens sammensetning

Det er magasinet Skipsrevyen som deler ut prisen, og juryen har bestått av Gustav Erik Blaalid, styreleder i Skipsrevyen, Sverre Steen, institutt leier ved Institutt for Marin Teknikk ved NTNU i Trondheim, og Hans Jørgen Rambech, seniorrådgiver ved Sintef Ocean i Trondheim.

Endre Matre

Fakta om ECOFIVE:

- Skipet skal fiske etter hvitfisk og reker

- Rederi: Bluewild AS

- Designet av Ulstein Design & Solutions AS

- Bygget av Westcon Yards

Fabrikktrålerener 73,2 meter lang, har et lasterom på rundt 2000 kubikkmeter og er utrustet med trippeltrål og pelagisk trål.

Utstyrsleverandørene er i hovedsak fra den norske maritime klyngen.

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.
No widows